15 Maart
Nederlands foto museum
Shadows van Alfredo Jaar
Vette tentoonstelling, goed weergegeven door de lichtboxen achter de foto's. In een donkere ruimte dus de foto's vallen goed op en het is niet mogelijk om goed naar de foto's te kijken zonder er recht voor de staan. De tweede ruimte van de tentoonstelling was een grote lege ruimte waarin een foto van twee vrouwen elke keer veranderen van een hele foto naar een foto zonder achtergrond, naar alleen de achtergrond en alleen het silhouet van de vrouwen. Goede manier om aandacht te trekken naar de foto en om er meer mee te doen dan m alleen op te hangen. Hierdoor kwam de kracht van de foto ook meer naar voren dat de betekenis anders zou zijn als het alleen de omgeving of alleen de vrouwen geweest zou zijn.
Belicht door Bertien van Manen
Foto's van Lucebert en Paul Citroen. Sterke zwart-wit portretten maar in mijn ogen niet goed tentoon gesteld, de lampen boven de glazen aks zorgde ervoor dat de foto's niet goed bekeken konden worden. Wel interessant dan Bertien van Manen vertelde over de kunstenaars en wat zij interessant vond aan hun werk.
Robert F. Kennedy Funderal Train: The People's View
Verhaal erg goed namelijk; Voor dit project maakt kunstenaar Rein Jelle Terpstra een visuele reconstructie van de zogenoemde funeral train – de trein die op 8 juni 1968 het stoffelijk overschot van de vermoorde Robert F. Kennedy (RFK) van New York naar Washington D.C. vervoerde - vanuit het perspectief van mensen die langs het spoor hun laatste groet uitbrachten. De tentoonstelling omvat onder andere een wandinstallatie met originele, door Terpstra gevonden snapshots én een filmcompilatie van home movies en snapshots die op vijf schermen worden geprojecteerd. (NFM website)
Vooral de foto's waarmee de tentoonstelling opende van de mensen langs de trein waren erg sterk. De ruimte met de video's was ook goed ingericht, de video's konden van meerdere kanten bekeken worden en het was een grote donkere ruimte.

Back to Top